Tumori cutanate benigne
​
Despre:
Tumorile cutanate benigne sunt niste elemente care proemina,
depasesc suprafata pielii, au tendinta la crestere si persista
(nu dispar de la sine). Se formeaza dintr-un test al pieli si pastreaza
exact aceeasi structura ca acesta. Acestea nu produc metastaze,
se pot forma din tesutul epitelial al pielii, din glande
(sebacee, sudoripare), din firul de par, din test conjunctiv,
muscular, adipos. Alunitele sunt și ele niste tumori cutanate benigne.
Cum se manifesta:
Veruca seboreica este o tumora cutanata benigna. Se manifesta ca o formatiune ce proemina la suprafata pielii, este colorata maroniu inchis (spre negru). Este denivelata, neregulata, de aproximativ 2-3cm. Verucile apar de obicei pe zonele de piele care au glande sebacee (fata, maini, torace).
Tumorile cutanate benigne care se formeaza la nivelul firului de par pot fi keratoacantoamele. Apar pe zonele expuse la soare (maini). Ca prim simptom este aparitia unui nodul, hemisferic, de culoarea pieli. Centrul nodulului prezinta o gaura. Siringoamele sunt niste tumori cutanate benigne care se formeaza din glandele sudoripare. Apar niste noduli galben-bruni, de 1-3 mm. Sunt localizati pe pleoape, torace, abdomen, axila. Chistul epidermoid este o formatiune rotunda, alb-galbuie, elastica.
Recomandari:
Principala recomandare in cazul unor tumor cutanate benigne este supravegherea de catre un medic. Trebuie sa se urmareasca orice modificare de forma, culoare, sau dimensiuni. Alunitele sunt cele care necesita ca mai atenta supraveghere. Ele se pot transforma in tumori maligne.